— ARTISTS
— TEXT
— PRESS
— CATALOGUE
 
David Blandy (UK)
THE CARAVAN GALLERY (UK):
JAN WILLIAMS & CHRIS TEASDALE
STEPHANE CAUCHY (F)
FIA CIELEN (B)
SYLVAIN COSIJNS (B)
GOELE DE BRUYN (B)
NICOLAS DURAND (F)
PIETERJAN GINCKELS (B)
DJOS JANSSENS (B)
JO LATHWOOD (UK)
PATRICK MERCKAERT (B)
KARL PHILIPS (B)
PATRICK VAN CAECKENBERGH (B)
ARNAUD VERLEY ET PHILEMON (F)
ADRIAAN VERWEE (B)
 
Outsiderkunst
Art in the dark
k&z/KIDS
CONCEPT CONTACT PARTNERS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011
 
 
 
 
 

Aan de basis van dit outsiderproject lag de uitnodiging om met een installatie bezit te nemen van een plek, de moestuin van de graaf. De ateliers hout en textiel van La ‘S’ Grand Atelier in Vielsalm en het textielatelier van De Zandberg in Harelbeke, twee artistieke werkplaatsen voor personen met een mentale beperking, gingen samen in zee.

Emmanuel Cordonnier gaf het startsignaal met een reeks houtsculpturen die de gebogen fruitbomen van de boomgaard weerspiegelen. Al snel volgden Rita Arimont, Luc Bienfait, Tony Coopman, Laura Delvaux, Annemie De Paepe, Lindsy Mervylde, Florence Monfort, Nicole Ransbeek en Mieke Vanhessche, elk met hun eigen werk. De ‘tuin van de graaf’ raakt zo bevolkt, ingenomen, gevuld met een verzameling zelfstandige, stuk voor stuk unieke vormen die toch met elkaar in dialoog gaan.

Art in the Dark is een initiatief van Blindenzorg Licht en Liefde, waarbij het publiek zich kan inleven in de wereld van mensen met een visuele beperking. De rollen worden omgekeerd; een blinde of slechtziende gids neemt de zienden mee op een rondleiding in een black box. Hoe is het om te leven in volstrekte duisternis? Kan je dan ook van kunst genieten?

Galerie Transit selecteerde voor de black box twee werken uit het oeuvre van Johan Creten. De beelden van Creten zijn complex van textuur en rijk aan betekenislagen. Ze nodigen van nature uit om aangeraakt te worden. Een bezoek aan de black box kan enkel onder begeleiding en in groepjes van vier tot vijf.

 
 

In de observatiehut bij De Kaaihoeve worden de zintuigen geprikkeld. Na dit voorsmaakje ervaren de kinderen het parcours met een weidse blik.